novice iz gozda

5 BISTVENIH RAZLIK MED SOBO POBEGA IN GOZDNO SOBO POBEGA

22. 11. 2019

  1. V gozdni sobi pobega niste zaklenjeni, saj v njej ni vrat in sten.

Kot že ime pove, se gozdni pobeg odvija v naravnem okolju sredi gozda. Kulisa vsem zgodbam je gozd z vsem svojim rastjem (drevje, grmovje, praproti, zelišča). Prostor je simbolično omejen ali s trakovi ali z elektronskimi svečami.

  1. Gozdna soba pobega je mobilna.

Gozdne sobe pobega niso trajno postavljene na stalnih lokacijah, ampak se lokacije zaradi varnosti obiskovalcev spreminjajo glede na trenutno gozdno proizvodnjo. Prav tako lokacije spreminjamo, da preprečimo prekomerno koriščenje gozdnega prostora, ki bi lahko vodilo v degradacijo gozdnih tal. Gozdni pobeg se za vsako rezervacijo na novo postavi in po zaključku tudi pospravi, zato ni mogoča rezervacija v zadnjem hipu v stilu ‘Mi bi pa zdajle prišli, a imate kakšno sobo prosto?’, prav tako pa cenimo, da nam sporočite morebitno odpoved nekaj ur pred rezerviranim terminom. Včasih uresničimo tudi kakšno posebno željo in pod določenimi pogoji lahko pripeljemo gozdni pobeg skoraj kamorkoli.

  1. V gozdni sobi pobega je malo lažnih namigov.

Čeprav ste lahko izkušeni ‘escaperji’, je okolje, v katerem so postavljeni gozdni pobegi, velik oteževalni moment. Ko vstopite v klasično sobo pobega, imate na dlani vse predmete, ki jih morate raziskati in označene predmete, ki niso del igre. V gozdu temu ni tako, saj je nemogoče na vsako drevesce obesiti znak, da ni del igre. Poleg tega nekateri gozdni pobegi vsebujejo naravne gozdne elemente kot bistvene dele posameznih sestavljank in hitro se zgodi, da v poplavi dreves ne vidite gozda oziroma v tem primeru ključnega namiga.

  1. V gozdni sobi pobega niso avtorske samo zgodbe in uganke ampak tudi marsikatera sestavljanka.

Gozdni pobegi vsaj za enkrat niso del nobene franšize, vse zgodbe so avtorske, zaradi točke 5 pa smo marsikatero sestavljanko ali namig skonstruirali in izdelali sami in jih ne boste našli v drugih sobah pobega.

  1. V gozdni sobi pobega praktično ni elektronskih ‘gadgetov’.

Sobe pobega z razvojem vedno bolj težijo k razno raznim elektronskim igračkam. V gozdu nimamo elektrike, zato si tega razkošja ne moremo privoščiti. Kar pravzaprav niti ni slabo. V današnjem svetu, ko že najmlajši neprestano klikajo po takih in drugačnih zaslonih, izgubljamo sposobnost za osnovno logično razmišljanje in fino motorične spretnosti so za nekatere že misija nemogoče. Da o sodelovanju, skupinskem delu, ‘možgančkanju’ niti ne govorimo. Na posameznih gozdnih pobegih imamo kakšno elektronsko malenkost na baterije, sicer pa se vračamo h koreninam – težavnost naših zgodb in ugank je povezana z logičnim razmišljanjem, dedukcijo, avtorskimi ‘puzzle boxi’, okoljem v katerega so postavljene… in občasno s kakšno zelo unikatno ključavnico.

< nazaj na novice